Inflatie omlaag door goedkopere energie

DEN HAAG - De inflatie is in januari uitgekomen op 0,8 procent. Dit is 0,3 procentpunt lager dan in december. Daarmee is de inflatie voor het eerst sinds vijf maanden gedaald.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt.

De daling is vooral het gevolg van lagere tarieven voor energie in die maand. Elektriciteit werd in januari 5 procent goedkoper. Gas werd weliswaar 1 procent duurder, maar de gastarieven waren in juli fors verlaagd. Daardoor ligt de gasprijs nog altijd ruim 21 procent onder het niveau van een jaar eerder. De energieprijzen zijn ruim 17 procent lager dan een jaar eerder.

Voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen waren in januari 2 procent goedkoper dan een jaar eerder. In december was dit nog 1,1 procent. Dit is vooral het gevolg van het grote aantal aanbiedingen in supermarkten, aldus het CBS.

De premies voor aanvullende ziektekostenverzekeringen gingen in januari gemiddeld 5,2 procent omhoog. Vorig jaar in januari bedroeg de verhoging zelfs 5,9 procent.

De Nederlandse inflatie kwam volgens de Europese geharmoniseerde berekeningsmethode in januari uit op 0,4 procent. Volgens een raming van Eurostat was de inflatie in de eurozone in januari precies 1 procent. Daardoor ligt de Nederlandse inflatie duidelijk onder die van de eurozone.

NUwerk

Tip de redactie