Amerikaanse import zakt naar niveau 2005

WASHINGTON - Door de recessie is de Amerikaanse handel vorig jaar flink teruggezakt. De import nam met een vijfde af en bereikte een niveau vergelijkbaar met dat van 2005. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

De Verenigde Staten voerden in 2009 voor bijna 2 biljoen dollar goederen en diensten in, tegen ruim 2,5 biljoen dollar in 2008. De export daalde met ruim 14 procent tot bijna 1,6 biljoen dollar. Het handelstekort werd tegelijkertijd bijna gehalveerd en kwam over heel 2009 uit op 380,7 miljard dollar.

De handelskrimp vond plaats in de laatste maanden van 2008 en de eerste maanden van 2009. Sinds mei vorig jaar zitten import en export weer op de lijn omhoog.

Handelstekort

De invoer nam in de maand december ten opzichte van november met 8,4 miljard dollar toe tot 182,9 miljard dollar. De uitvoer klom met 4,6 miljard dollar tot 142,7 miljard dollar. Door de sterkere stijging van de import dan van de export, nam het handelstekort ten opzichte van november met enkele miljarden toe tot 40,2 miljard dollar.

In december steeg vooral de handel in industriële producten, auto-onderdelen en kapitaalgoederen. De import van deze producten nam echter sterker toe dan de export. De handel in diensten was nagenoeg onveranderd. Onder de diensteninvoer vallen onder meer inkomsten uit vervoer en betalingen uit licenties.

NUwerk

Tip de redactie