EU-beraad over Griekenland

BRUSSEL - De ministers van Financiën van de eurolanden hebben woensdagmiddag telefonisch overlegd over de situatie in Griekenland. Ook president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank was bij het beraad betrokken.

Volgens bronnen hebben de ministers geen conclusies getrokken, maar 'voorwerk' verricht voor de EU-top van donderdag. De EU-regeringsleiders spreken dan in Brussel over de problemen van het in grote financiële nood verkerende Griekenland.

Al weken gaan er speculaties over een Europees reddingsplan voor de Grieken, maar of dat er komt en wat het dan zal behelzen, is onduidelijk.

Premier José Luis Zapatero van huidig EU-voorzitter Spanje zei woensdagavond bij een bijeenkomst van socialistische politici in Brussel dat de EU-landen Griekenland zullen steunen. Maar waaruit die steun zal bestaan, zei hij er niet bij.

Gevoelig

Ingewijden in Brussel wilden woensdag niet op de discussie in de EU-top vooruitlopen. ''De kwestie ligt te gevoelig.''

Geruchten over een steunplan van de EU zorgden woensdagmiddag voor stijgende koersen op de Europese beurzen. Maar nadat een Duitse regeringswoordvoerder had ontkend dat er afspraken in de maak zijn, ebde het optimisme weer weg.

Griekenland kampt met een begrotingstekort van bijna 13 procent, terwijl de EU-limiet 3 procent bedraagt. De vrees bestaat dat Athene niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, waardoor het het vertrouwen van beleggers verliest.

Verdoezelen

De Grieken hebben toch al geen goede naam, doordat ze hun begrotingsproblemen in eerste instantie probeerden te verdoezelen.

De Griekse problemen dreigen over te slaan naar andere eurolanden met veel te hoge tekorten, zoals Spanje en Portugal. Ook de koers van de euro komt steeds meer onder druk te staan.

De Griekse regering heeft drastische bezuinigingsmaatregelen aangekondigd, maar die stuiten op fel verzet van de bevolking. Woensdag staakten de ambtenaren en betoogden meer dan tienduizend mensen in Athene.

NUwerk

Tip de redactie