Nuon halveert winst

AMSTERDAM - De winst van energiebedrijf Nuon is vorig jaar ruimschoots gehalveerd ten opzichte van 2008. De daling is vooral veroorzaakt door lagere handelsresultaten. Ondanks het hoge verloop op de consumentenmarkt bleef het aantal klanten in Nederland stabiel, aldus de onderneming woensdag.

Nuon, sinds een jaar voor bijna de helft in handen van het Zweedse Vattenfall, behaalde een nettowinst van 200 miljoen euro. In 2008 bleef onder de streep nog 492 miljoen euro over. De omzet steeg naar 5,1 miljard euro van 4,7 miljard euro in 2008 door een verhoging van de gemiddelde tarieven voor gas en elektriciteit.

''Robuust'', zo typeerde bestuursvoorzitter Oystein Loseth de resultaten. De resultaten stonden onder druk door de geringere beweeglijkheid van de prijzen op de wereldwijde energiemarkten. Als energiehandelaar profiteerde Nuon daarom minder van uitschieters in de prijzen, wat in 2008 nadrukkelijker het geval was.

Vattenfall

Vattenfall en Nuon bereikten in februari een akkoord over de overname van het productiebedrijf van Nuon voor 8,5 miljard euro. Het netwerkbedrijf Alliander is in handen van de Nederlandse staat. Vattenfall houdt sinds juni vorig jaar 49 procent van de aandelen Nuon en kan in de komende jaren in drie stappen de overige stukken in handen krijgen.

Klanten

Ondanks het roerige verloop van het jaar, met de splitsing en de overname door Vattenfall, wist Nuon zijn klanten vast te houden. Het aantal elektriciteits- en gasleveringscontracten bleef in Nederland stabiel op respectievelijk 2,3 en 1,9 miljoen. In Belgiƫ verwelkomde het bedrijf 25.000 nieuwe elektriciteitsklanten, waarmee het totaal in dat land op 300.000 komt.

De winst bij Vattenfall daalde ten opzichte van 2008 met een kwart tot 13,4 miljard kroon (1,3 miljard euro). De omzet steeg met bijna een kwart tot 205,4 miljard kroon (20,3 miljard euro).

NUwerk

Tip de redactie