Verklaring Wellink 'onbeschoft misleidend'

AMSTERDAM - De verklaring die president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank voor de commissie-De Wit aflegde over de Icesave-affaire, is ''onbeschoft misleidend''.

Dat schrijft de voormalige IJslandse minister van Handel en Bankzaken (2007-2009) Björgvin G. Sigurdsson in een ingezonden brief, die de Volkskrant woensdag publiceerde.

Sigurdsson noemt het "verbijsterend" te lezen hoe Wellink de schuld van het omvallen van de Icesavebank bij de IJslandse toezichthouder legt. Wellink vertelde de commissie dat de IJslandse autoriteiten hem hadden 'voorgelogen'. De IJslandse regering zou de Nederlandse hebben misleid over de toestand van de IJslandse financiële instellingen.

Waarschuwing

Maar volgens Sigurdsson heeft IJsland duidelijk laten weten dat het IJslandse depositogarantiestelsel niet in staat was de spaartegoeden van Icesave in Nederland en Groot-Brittannië te dekken. Volgens Wellink was het antwoord "tamelijk vaag", maar dat was het formele antwoord aan De Nederlandsche Bank, aldus Sigurdsson.

Frankrijk

"Het kan zijn dat het gewicht van deze uitspraak de managers van De Nederlandsche Bank ontging, maar dat geldt zeker niet voor hun Franse collega's", schrijft de oud-bewindsman. Frankrijk, waar Icesave ook spaargelden wilde inzamelen, weigerde de toegang, terwijl Nederland wel goedkeuring gaf aan de komst van de IJslandse bank.

De Nederlandse en IJslandse belastingbetaler draaien volgens Sigurdsson nu op voor dat besluit. "Een ongelukkige situatie als deze vraagt een gedeelde verantwoordelijkheid", vindt de vroegere bewindsman.

NUwerk

Tip de redactie