ATHENE - De Griekse regering heeft dinsdag details vrijgegeven van de bezuinigingen die ze wil doorvoeren. Zo gaat ze het pensioensysteem aanpakken en zullen ambtenaren te maken krijgen met kortingen op hun loon.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de schulden van Griekenland afnemen. Op de financiële markten is grote onrust ontstaan over de financiële positie van het land. Het begrotingstekort van de overheid is opgelopen tot 12,7 procent van het bruto binnenlands product, de som van alle geproduceerde goederen en diensten. De staatsschuld komt naar verwachting dit jaar boven de 290 miljard euro uit.

Pensioen

Gemiddeld mogen Grieken voortaan op 63-jarige leeftijd met pensioen, zo stelt de regering voor. Nu geldt er voor mannen en vrouwen nog een andere pensioengerechtigde leeftijd. Voor mannen is dat 65 jaar en vrouwen 60 jaar.

Bovendien zijn er allerlei regelingen waardoor werknemers vroegtijdig met pensioen gaan. Daar moet een einde aan komen om de kosten van het pensioensysteem terug te dringen.

De Griekse minister van Financiën Giorgos Papakonstantinou riep zijn bevolking ook op om een bijdrage te leveren in de strijd tegen belastingontduiking. De Griekse overheid gaat verscherpte controles invoeren. Vooral rijke Grieken gaan daar veel van merken. Zij kunnen nu via allerlei omwegen belastingen omzeilen. ''Het kan niet zo zijn dat een burger een jacht bezit, zijn kinderen naar privéscholen stuurt en maar 10.000 euro aan inkomen meldt'', aldus Papakonstantinou.