'Doorberekenen lage btw kwestie van fatsoen'

DEN HAAG - Bouwbedrijven kunnen niet gedwongen worden om het financieel voordeel van lagere btw-tarieven door te berekenen aan de consument.

''Het is uiteindelijk een kwestie van goed fatsoen'', aldus staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag in de Tweede Kamer in reactie op vragen van Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks.

Vorig jaar besloot het ministerie van Financiën om voor isolatiewerkzaamheden aan woningen het btw-tarief tijdelijk van 19 procent naar 6 procent te verlagen. Maar sommige bouwbedrijven weigeren om het voordeel ten goede te laten komen aan de consument, zo meldde het televisieprogramma Kassa zaterdag.

Voorwaarden

De voorwaarden van de regeling werden definitief op 1 oktober 2009, maar gelden met terugwerkende kracht tot 1 juli van dat jaar. Volgens De Jager staat een eenmaal gemaakte prijsafspraak tussen aannemer en klant vast.

Ook branchevereniging VKG (Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie) meldde eerder dat leden niet verplicht zijn om klanten van het belastingvoordeel te laten profiteren.

NUwerk

Tip de redactie