AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het inmiddels failliete DSB twee boetes opgelegd van 24.000 euro en 4.000 euro vanwege het onverantwoord verkopen van verzekeringen en hypotheken. Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend.

De strafmaatregelen werden al maanden geleden opgelegd aan de bank van Dirk Scheringa, maar de AFM besloot dinsdag tot publicatie omdat er door het faillissement van de bank geen bezwaar of beroep meer mogelijk is. DSB ging in oktober vorig jaar bankroet nadat klanten massaal het vertrouwen in de bank verloren en hun geld terugtrokken.

De grootste boete kreeg de bank omdat er bij het verstrekken van kredietbeschermingsverzekeringen onvoldoende rekening werd gehouden met het inkomen en kennis van een aantal klanten, waardoor mensen met te dure verzekeringen werden opgezadeld.

De boete van 4.000 euro werd uitgedeeld omdat DSB aan verschillende consumenten een te hoge hypotheek heeft verstrekt. Zo werd er bij het verkopen van een hypotheek geen rekening gehouden met de kosten van een alimentatie.

Afgerond

De AFM maakte verder bekend dat alle lopende onderzoeken naar de ten onder gegane bank zijn afgerond. In 2009 regende het klachten over de dienstverlening van de bank waarna de AFM in maart een onderzoek aankondigde.

Klanten van DSB met klachten over de financiële producten die ze hebben afgesloten, kunnen zich nog melden bij de curatoren.