AMSTERDAM - Handelaren en hedgefondsen speculeren voor bijna 8 miljard dollar op een koersval van de euro. Nog niet eerder werd er zo massaal short gegaan op de Europese munteenheid. Dat schrijft the Financial Times op basis van de Chicago Mercantile Exchange, een belangrijke indicator voor de activiteiten van hedgefondsen.

Als gevolg van de overheidstekorten in Griekenland, Portugal en Spanje verliezen investeerders hun vertrouwen in de euro.

De Spaanse regering begon maandag met een campagne om het vertrouwen terug te winnen. Volgens de Spaanse minister van Publieke Werken José Blanco vallen speculatoren ten onrechte de euro aan en berichten de media onnodig negatief over de Spaanse economie.

Elena Salgado, de Spaanse minister van Financiën vloog maandag naar Londen om daar met obligatiehouders te spreken. Het ministerie van Economische Zaken maakte bekend komend jaar minder te willen lenen.

Dieptepunt

De koers van de euro bereikte vrijdag met 1,35 dollar het laagste punt in acht maanden. Na het weekeinde trad een licht herstel op als gevolg van geruchten dat de EU Griekenland zal helpen bij de aanpak van zijn overheidstekort.

Dinsdagochtend is een euro 1,37 dollar waard. De schuldenperikelen in de landen rond de Middellandse Zee zorgden er maandag voor dat de Dow Jones in de min eindigde en dat de AEX dinsdag negatief opende.