DEN HAAG - Bedrijven die met nieuwe technieken hun CO2-uitstoot flink weten terug te dringen, kunnen in aanmerking komen voor subsidie via de regeling 'Innovatiekrediet'.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft dit jaar daarvoor ruim 70 miljoen euro gereserveerd. Dat heeft een woordvoerster van de minister dinsdag gezegd na een bericht in De Telegraaf.

Het kabinet had vorig jaar in het crisisakkoord al afgesproken dat bij de aanpak van de economische crisis duurzame bedrijvigheid zou worden gestimuleerd. Bovendien is er veel ophef over de opslag van CO2 onder de grond, zoals in Barendrecht.

Van der Hoeven meent volgens haar woordvoerster dat Nederland in de aanpak van de vervuiling ''bij het begin moet beginnen'', als het minder CO2-uitstoot ondergronds wil opslaan Dat betekent de vervuiling bij de bron aanpakken en de ontwikkeling van schonere, nieuwe productietechnieken ondersteunen.

Groot

Van de innovatiepot is 24 miljoen euro beschikbaar voor grotere bedrijven (meer dan 250 werknemers) en 48 miljoen euro voor het midden- en kleinbedrijf. Bij het mkb worden bijvoorbeeld ook investeringen in projecten waarin medicijnen en medische apparaten worden ontwikkeld, ondersteund.

In de regeling is het krediet risicodragend. Dat betekent dat de schuld kan worden kwijtgescholden, als een ontwikkelingsproject mislukt.