DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven (Economische zaken) praat dinsdag in San Sebastian (Spanje) voor het eerst met haar EU-collega's over de komst van de elektrische auto.

Want om ervoor te zorgen dat mensen onderweg ook over de grens onbelemmerd stroom kunnen tappen, zijn afspraken nodig over bijvoorbeeld standaardstekkers en -laadpalen.

Het kabinet streeft ernaar om in 2020 ongeveer 200.000 elektrische auto's op de weg te hebben. De elektrische auto is goedkoop in gebruik, stoot veel minder van het vervuilende broeikasgas CO2 uit dan een auto die op benzine of diesel rijdt en de batterij kan worden opgeladen met duurzaam opgewekte stroom.

Noodzakelijk

Van der Hoeven denkt dat elektrisch rijden Nederland en Europa veel kansen biedt. Aan de vooravond van een omschakeling naar deze vorm van duurzame mobiliteit is het daarom niet alleen verstandig, maar ook noodzakelijk om in EU-verband afspraken te maken, vindt de bewindsvrouw.

Nederland zou wat betreft het kabinet best internationale proeftuin kunnen worden voor de opmars van de elektrische auto, onder meer omdat de meeste automobilisten per dag niet meer dan 100 kilometer afleggen. De elektrische auto kan nu nog niet worden gebruikt op echt grote afstanden, maar met nieuwe technieken kan dat snel veranderen.

Boodschappen

Dat moet ook, vindt Van der Hoeven. Zonder die doorbraak blijft de elektrische auto volgens haar niet meer dan een boodschappenwagentje of tweede auto. De minister verwacht overigens dat met betere batterijen binnen afzienbare tijd 500 kilometer kan worden afgelegd voordat er moet worden gestopt om stroom te laden.