ALMERE - Leaseplan, het grootste autoleasebedrijf van Nederland, is dinsdag begonnen met zijn internetspaarbank voor particulieren en bedrijven.

Spaarders kunnen bij de nieuwe bank, genaamd LeasePlan Bank, een keuze maken tussen een internetspaarrekening of hun geld voor langere tijd vast zetten via termijndeposito's met verscheidene looptijden. Dat heeft Leaseplan dinsdag bekendgemaakt.

Het concern kondigde afgelopen mei de plannen aan om zich te storten op de Nederlandse spaarder. Spaarders ontvangen op de internetspaarrekening een rente van 2,53 procent.

Die wordt maandelijks bijgeschreven en het spaargeld is vrij opneembaar, zonder dat daar kosten voor in rekening worden gebracht. De termijndeposito's met looptijden variërend van drie maanden tot vijf jaar bieden rentetarieven van 2,6 procent tot 4 procent.

Bankvergunning

Leaseplan heeft sinds 1993 een bankvergunning en staat onder toezicht van de Nederlandsche Bank. Op de ingelegde spaargelden is de depositogarantieregeling van toepassing, aldus de onderneming. Dat betekent dat het spaargeld tot en met 100.000 euro is gegarandeerd.

Leaseplan is voor de helft eigendom van het Duitse Volkswagen en voor de andere helft van Fleet Investments, een onderneming van de Duitse bankier Friedrich von Metzler. Het bedrijf is gevestigd in Nederland, heeft kantoren in dertig landen en heeft wereldwijd zesduizend mensen in dienst. Tot 2004 was Leaseplan in handen van ABN Amro.

Het concern behaalde in 2009 een nettowinst van 165 miljoen euro, vergeleken met 202 miljoen in 2008. De reden voor de winstdaling was de waardevermindering van vroegere leaseauto's door de economische neergang. De waarde van de leaseportefeuille daalde vorig jaar met 4 procent tot 13,6 miljard euro.