TOKIO - De Japanse autofabrikant Toyota roept wereldwijd 437.000 hybride auto's terug naar de garage wegens problemen met de remmen, waaronder voertuigen van het vlaggenschip de Prius. In Nederland gaat het om 8432 auto's van het model Prius III. Dat heeft Toyota dinsdag bekendgemaakt.

Alle eigenaren van de jongste generatie Prius krijgen een uitnodiging om met een garage een afspraak te maken.

De nieuwe Prius heeft problemen met de software van het antiblokkeersysteem (abs), dat voorkomt dat een auto in een slip raakt. Volgens Toyota kan het euvel verholpen worden door de software van het abs-remsysteem opnieuw te programmeren.

Lexus HS250h

Behalve de Prius moeten ook de luxe Lexus HS250h en de sedan Toyota Sai terug naar de garage met mogelijke remproblemen. De Prius wordt in ongeveer zestig landen verkocht en is een van de belangrijkste modellen voor Toyota.

In Japan was het 'groene' paradepaardje vorig jaar de best verkochte auto. De laatste jaren kostte het Toyota veel moeite om aan de sterke vraag te kunnen voldoen.

Imago

Toyota, 's werelds grootste autoproducent, ligt al weken onder vuur wegens twee andere grote terugroepacties. Het concern riep eerder meer dan acht miljoen auto's terug wegens problemen met glijdende vloermatten en gaspedalen die mogelijk blijven hangen. Daardoor liep het imago van Toyota, bekend als een van de veiligste en betrouwbaarste merken, een fikse deuk op.

''Het probleem met de Prius geeft hybride auto's een slechte naam, vooral in de Verenigde Staten. Iemand die overweegt er een te kopen, zal nu wel twee keer nadenken'', aldus een analist van Advanced Research Japan.