AMSTERDAM - Miljardair Richard Branson komt deze week met een energiewaarschuwing, zo melden Britse media maandag. "Laat een oliecrisis ons niet verrassen zoals de kredietcrisis dat deed."

De Brit Branson, eigenaar van Virgin Group, maakt deel uit van de denktank 'Industry Taskforce for Peak Oil and Energy Security', die woensdag een onderzoek zal presenteren over de toekomst van de energiesector. Binnen vijf jaar ontstaat er, volgens het onderzoek, een tekort aan olie gevolgd door een prijsexplosie.

Vooral olie-importerende landen als Groot-Brittannië zouden zich volgens Branson moeten voorbereiden op een toekomst met hoge olieprijzen. Een olietekort zou de economie anders kunnen destabiliseren zoals in de jaren '70, toen er zich regelmatig extreme prijsschommelingen voordeden. "Klimaatverandering maakt de uitdaging des te urgenter", aldus de onderzoekers.

Debat

Het verschijnsel 'peak oil', waarbij de olievoorraden over hun hoogtepunt heen raken, is onderwerp van verhitte debatten. Volgens sommigen houdt het Internationaal Energie Agentschap een mogelijk olietekort onder de pet om investeerders niet in paniek te brengen.

Op een bijeenkomst in Davos vorige maand zei Total-topman Thierry Desmarest dat er niet meer dan 95 miljoen vaten van het 'zwarte goud' per dag, tien procent meer dan momenteel geproduceerd wordt, uit de grond zouden kunnen worden gehaald.

Zijn Saudische gesprekspartner Khalid al-Falih, directeur van Saudi Aramco, wees hem echter snel terecht: "Van de vier biljoen vaten olie waar de aarde mee gezegend is, is er pas een verwerkt."

Voorlopig is de olieprijs, momenteel ongeveer 71 dollar, in ieder geval nog lang niet op het record van 2008, toen er op het hoogtepunt bijna 150 dollar per vat betaald moest worden.