MADRID - De Spaanse regering verwacht dit jaar voor 76,8 miljard euro aan staatsobligaties uit te schrijven. Daarmee neemt de behoefte aan nieuw kapitaal van het Zuid-Europese land met 34 procent af ten opzichte van 2009.

Dat maakte het Spaanse ministerie van Economische Zaken maandag bekend. De Spaanse minister van Economische Zaken Jose Manuel Campa sprak maandag in Londen met Europese institutionele beleggers over de financiële plannen van Spanje in 2010.

Het land ligt samen met Griekenland, Ierland en Portugal onder vuur op de financiële markten vanwege de hoog opgelopen staatsschuld en het grote tekort op de overheidsbegroting.

Schuld

Hoewel Spanje dit jaar minder krediet uit het buitenland nodig heeft dan in 2009, blijft de staatschuld van het land oplopen. De Spaanse overheid rekent erop dat de schuld in 2012 een hoogtepunt van 74,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bereikt. In 2010 komt de schuld naar schatting uit op 553,5 miljard euro, dat is ongeveer 55 procent van het bbp.

Volgens de begrotingsregels van de Europese Unie moeten landen die de euro als betaalmiddel gebruiken de staatsschuld beperken tot maximaal 60 procent van het bbp.