ARNHEM - Energieadviesbedrijf KEMA heeft de Europese aanbesteding gewonnen van een contract in de voorbereidingsfase naar de ontwikkeling van twee offshore megawindparken in de Duitse Noordzee. Het kennisinstituut heeft dat maandag bekendgemaakt.

De aanbesteding voor de Front End Engineering Design Study (FEED-studie) was uitgeschreven door het Duitse energiebedrijf EnBW. De resultaten van de studie zullen de basis vormen voor de verdere projectplanning van EnBW.

KEMA krijgt de verantwoordelijkheid voor het opstellen en evalueren van ontwerpconcepten, zoals de lay-out van het park, funderingstypes, platformconcepten, installatieprocedures en maritieme logistiek.

Capaciteit

De uitkomsten hiervan zijn een belangrijke bouwsteen voor het uiteindelijke ontwerp van de windparken. De totale capaciteit van de energieparken bedraagt 1200 megawatt, goed voor een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 1,2 miljoen huishoudens.

KEMA wil niet zeggen welk bedrag is gemoeid met de opdracht, maar het betekent werk voor vijftien man gedurende zeker een half jaar, zei een woordvoerder.

Gunning

Volgens KEMA-topman Pier Nabuurs bevestigt de gunning van het contract onder zware internationale concurrentie de rol van KEMA als ''wereldwijde, multidisciplinaire advies- en dienstverlener voor de offshore- en onshorewindenergiesector''.

De twee windparken moeten eind 2015 gereed zijn. Ze komen op 85 kilometer ten noorden van het eiland Borkum te staan op een waterdiepte van 38 tot 40 meter.