BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft maandag tijdelijke goedkeuring verleend aan een pakket steunmaatregelen van in totaal 6,9 miljard euro voor ABN Amro en Fortis Bank Nederland.

Het geld dient om de scheiding van ABN Amro van haar moederbedrijf te financieren en om de kosten te dekken, die ontstaan door de fusie van ABN en Fortis.

De goedkeuring van Kroes loopt tot 31 juli van dit jaar. Volgens de eurocommissaris is de geldinjectie noodzakelijk om de afsplitsing van de Nederlandse tak van ABN Amro mogelijk te maken. ''Ik hoop nu echt dat ABN Amro en Fortis Nederland hun integratieplannen snel afronden en hun rol als kredietverschaffer aan de reële economie in Nederland volledig oppakken'', aldus Kroes.

Steuninjectie

Minister Wouter Bos van Financiën maakte in november vorig jaar bekend 4,4 miljard euro in ABN Amro en Fortis Bank Nederland te pompen. Enkele maanden eerder kwam er al een steuninjectie van 2,5 miljard.

De Nederlandse staat nam in oktober 2008 het Nederlandse deel van Fortis, inclusief ABN Amro, over van het in grote problemen verkerende moederbedrijf Fortis.

RBS

ABN maakte tot afgelopen weekeinde formeel nog deel uit van een aparte holding met Royal Bank of Scotland (RBS), die samen met Fortis en het Spaanse Santander de Nederlandse bank in 2007 opkocht. De juridische splitsing van ABN Amro en RBS werd maandag echter afgerond.

Kroes kondigde in april vorig jaar al een diepgaand onderzoek aan naar de overname van Fortis en ABN door de Nederlandse staat. De nieuwe steunmaatregel van 6,9 miljard zal ze bij dit onderzoek betrekken.