AMSTERDAM - De door de Nederlandse staat verworven onderdelen van ABN Amro vormen weer een onafhankelijke bank.

De juridische splitsing van ABN Amro en The Royal Bank of Scotland is maandag afgerond, zo liet ABN weten.

''We hebben nu twee onafhankelijke banken die nog wel onder één bestuur vallen'', aldus een woordvoerder. Hij omschrijft dit als ''een grote stap'' op weg naar een volledig zelfstandig ABN Amro.

Mijlpaal

''We hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in het separatieproces. Daarmee komt de vorming van twee onafhankelijke banken, ABN Amro Bank en The Royal Bank of Scotland, weer een stap dichterbij'', aldus bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro.

Naar verwachting wordt het Nederlandse deel van ABN Amro binnen twee maanden uit de holding gehaald en wordt dan ondergebracht in een nieuwe, door de staat opgerichte, holding samen met Fortis Bank Nederland.

Goedkeuring

Die overdracht moet worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB). Op dat moment wordt de nieuwe ABN Amro Bank, met dezelfde oude naam, een zelfstandige bank met een nieuwe raad van bestuur en raad van commissarissen. ''Volledig losstaand van de RBS Group'', aldus de verklaring van ABN.

Ook worden nieuwe bestuurders en toezichthouders voor de Royal Bank of Scotland (RBS) NV benoemd, die gaan werken onder toezicht van DNB.