IQALUIT - De zeven rijkste industrielanden schrappen de schulden die het door een aardbeving verwoeste Haïti bij deze landen heeft uitstaan. Dat is tijdens een bijeenkomst van de G7 in Iqaluit in het noorden van Canada besloten, meldde de BBC.

''De G7 scheldt alle bilaterale schulden van Haïti kwijt'', zei de Canadese minister van Financiën Jim Flaherty. De G7 bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan.

Het straatarme Haïti heeft circa 660 miljoen euro aan schulden bij donorlanden en internationale instituties uitstaan. Het is onduidelijk hoeveel daarvan bij de landen van de G7.

Wereldbank

De Britse premier Gordon Brown prees de schuldsanering. ''Een land dat begraven is onder het puin, daarvan moeten ook de schulden begraven worden'', zei hij op de top.

De Wereldbank had al aangekondigd dat Haïti de komende vijf jaar geen schulden hoeft terug te betalen. En de Club van Parijs, een groep geïndustrialiseerde landen die geld uitlenen aan landen die dat nodig hebben, heeft ook besloten tot een kwijtschelding.

Herstel

Tijdens de bijeenkomst in Iqaluit is verder afgesproken dat de zeven rijkste industrielanden hun economieën blijven steunen totdat blijvend herstel is bereikt. De ministers van Financiën en centrale bankiers van de G7 proberen de weer onrustige financiële markten gerust te stellen.