SYDNEY - Het Australische mijnbedrijf Resourcehouse heeft een overeenkomst gesloten met China voor de levering van kolen voor een bedrag van 60 miljard dollar. Dat heeft Resourcehouse zaterdag bekendgemaakt. Volgens de onderneming gaat het om ''het grootste exportcontract'' van Australië ooit.

De deal omhelst dat Resourcehouse het Chinese China Power International Development (CPI) de komende twintig jaar 30 miljoen ton kolen per jaar zal leveren vanuit een nieuwe mijn in Queensland.

De ontwikkeling hiervan wordt uitgevoerd door Resourcehouse-dochter China First en levert 6000 nieuwe banen. Zodra de mijn operationeel is, komen daar nog eens 1500 banen bij. De overheid in Queensland moet het project nog goedkeuren.

Beursgang

Het energiehongerige China is de grootste producent en consument van kolen ter wereld. De handel tussen China en Australië nam de laatste jaren een enorme vlucht. Over de afgelopen vijf jaar bedroeg de groei hiervan gemiddeld 22,5 procent. Daarmee hebben de Chinezen Japan gepasseerd als belangrijkste handelspartner voor Australië.

Resourcehouse krijgt in maart een beursnotering aan de beurs in Hongkong. De beursgang levert het bedrijf naar verwachting tot 3 miljard dollar op. De opbrengst wil het concern investeren in het winnen van kolen en ijzererts in Australië, en olie- en gasprojecten in Papoea-Nieuw-Guinea.