BRUSSEL - De Belgisch-Franse bank Dexia, die vorig jaar met staatssteun overeind is gehouden, zal de komende vier jaar met een derde inkrimpen. In ruil voor die afslanking verleent de Europese Commissie goedkeuring aan die staatssteun. Dat zijn de bank en de Europese Commissie vrijdag overeengekomen.

Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene zei op op een persconferentie verheugd te zijn dat er een akkoord. is. ''Het is belangrijk voor Dexia om zijn herstructurering voort te zetten'', aldus Dehaene.

Dexia moet tegen 2014 zijn balans met 35 procent verminderen. Onder meer de filialen in Italië en Slowakije worden van de hand gedaan. Dat geldt ook voor de verzekeringsactiviteiten in Turkije en de lokale financieringsactiviteiten in Spanje. Dexia mag volgens het akkoord ook over 2009 en 2010 geen dividend in cash uitbetalen.

Reddingsoperatie

België, Frankrijk en Luxemburg pompten in september 2008 6,4 miljard euro in Dexia. Ook gaven zij een garantie tot 150 miljard euro af. De reddingsoperatie was nodig omdat de bankverzekeraar in grote problemen was geraakt.