HILVERSUM - DSB Bank kreeg ten onrechte een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat zeggen diverse deskundigen, onder wie voormalig hoofdonderzoeker Jaap Koelewijn van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), zondag in het KRO-programma Reporter.

Het programma kreeg het dossier in handen op basis waarvan DSB in 2005 een vergunning aanvroeg. Hieruit blijkt dat DSB aan diverse criteria niet voldeed. DSB beschikte volgens het programma over onvoldoende deskundig personeel, draaiboeken over geldverkeer ontbraken en naleving van wet- en regelgeving was niet op orde.

"Ik ben geschokt. Zoveel open vakjes nog, ik kan me niet voorstellen dat je op basis van zo'n document een bankvergunning afgeeft", zegt Jaap Koelewijn in het programma.

Volgens hoogleraar Arie Van der Zwan heeft De Nederlandsche Bank alle gebreken van DSB gedoogd. "Dit zijn precies de punten waar DSB later op onderuit is gegaan."

DNB laat vrijdag in een reactie weten geen commentaar te hebben op het programma.

Onderzoek

Minister Wouter Bos (Financiën) hoopt volgende week de Tweede Kamer te kunnen melden hoe het ervoor staat met het onderzoek naar het functioneren van oud-bestuurders en commissarissen van DSB Bank, onder wie Gerrit Zalm.

Daar is door de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar gekeken, en professor Michiel Scheltema moet als onafhankelijke deskundige beoordelen of zij hun werk goed gedaan hebben.

Bos zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat Scheltema de dossiers inmiddels in bezit heeft en hem volgende week laat weten hoe lang hij nodig heeft.

Bos had eerder aangekondigd dat het onderzoek naar de DSB-bestuurders in januari zou zijn afgerond. De bewindsman maakte duidelijk dat de zaken blijkbaar complexer zijn dan vooraf gedacht.