WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in januari onverwacht met 20.000 banen afgenomen vergeleken met een maand eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Analisten geraadpleegd door Reuters rekenden juist op een toename van de werkgelegenheid (exclusief de landbouwsector) met vijfduizend banen.

De werkloosheid daalde in januari wel, tot 9,7 procent van de beroepsbevolking van 10 procent een maand eerder. Dat is het laagste niveau in vijf maanden. Analisten dachten dat de werkloosheid zou stijgen tot 10,1 procent.

In december kromp de werkgelegenheid in de VS met een herziene 150.000 arbeidsplaatsen. Hier werd eerder een daling van het aantal banen met 85.000 gemeld. Het cijfer over november werd bijgesteld tot een stijging met 64.000 banen van een oorspronkelijk gemelde toename met vierduizend.

Recessie

Sinds het begin van de recessie in de VS in december 2007 is de Amerikaanse economie al 8,4 miljoen banen kwijtgeraakt. De Amerikaanse economie kwam in het vierde kwartaal van vorig jaar uit de recessie met een groei van 5,7 procent op jaarbasis.

De onverwachte daling van het werkloosheidspercentage hangt samen met het feit dat steeds meer Amerikanen niet langer actief op zoek zijn naar werk, waardoor ze niet als werkloos te boek staan. Die groep groeide in januari tot 1,1 miljoen van 734.000 een jaar eerder.

In de bouw gingen vorige maand de meeste banen verloren. Dat had deels te maken met het winterweer in grote delen van de VS. De werkgelegenheid kromp met 75.000, na een krimp met 32.000 een maand eerder.

Overheid

Bij de overheid nam het aantal banen in januari met achtduizend af. Bij lokale overheden kromp de werkgelegenheid met 41.000, maar bij de federale overheid steeg het aantal banen met 33.000. Dat komt omdat veel tijdelijke werknemers in dienst zijn genomen om de volkstelling van 2010 uit te voeren.

In de Amerikaanse industrie groeide de werkgelegenheid in januari met 11.000 banen. Dat is de eerste stijging in drie jaar. In december daalde het aantal banen in de industrie nog met 23.000.

In de dienstensector, waaronder het bankwezen en de horeca vallen, steeg de werkgelegenheid met 40.000. Een maand eerder was hier nog sprake van een verlies van 96.000 arbeidsplaatsen.

Uit de cijfers van het ministerie blijkt verder dat Amerikanen langere werkweken draaien en meer zijn gaan overwerken. Het gemiddelde uurloon steeg tot 18,89 dollar (13,75 euro).