AMSTERDAM - De investeringen in Europees winkelvastgoed zijn in het vierde kwartaal van 2009 met 60 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van financieel dienstverlener Jones Lang LaSalle.

Het totale transactievolume voor Europees winkelvastgoed kwam in het vierde kwartaal met honderd deals uit op 4,5 miljard euro. In het derde kwartaal ging het om 2,9 miljard euro uit 66 deals.

Het totale volume voor heel 2009 kwam uit op 12,3 miljard euro. Dat is aanzienlijk lager (32 procent) dan het transactievolume van 18,2 miljard euro een jaar eerder.

Kapitaal

De winkelvastgoedmarkt op het Europese vasteland bleef last houden van hoge financieringslasten en beperkte beschikbaarheid van kapitaal. Het volume bleef daar dan ook steken op 7,3 miljard euro, een daling van 40 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Nederland droeg vorig jaar 14 procent (625 miljoen euro) bij aan het Europese transactievolume. In het vierde kwartaal vonden er elf transacties plaats met een totale waarde van 206 miljoen euro. De grootste verkooptransactie was het winkelcentrum De Parade in Bergen op Zoom voor 44,5 miljoen euro.

VK

Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Frankrijk bleven de Europese markt voor investeringen in winkelvastgoed domineren. Het Verenigd Koninkrijk kende de meeste activiteit. In het vierde kwartaal vonden daar meer dan veertig transacties plaats met een totale waarde van 2 miljard euro, bijna tweemaal zoveel als in het 3e kwartaal.

De twee meest in het oog springende deals waren de verkoop van een supermarktportefeuille van Tesco aan een Brits pensioenfonds voor 427 miljoen euro en de verkoop van het winkelcentrum Silverburn in Glasgow voor 328 miljoen euro.