AMSTERDAM – Berskshire Hathaway, het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett is zijn AAA-status kwijt. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft, als laatste in de rij, zijn beoordeling teruggeschroefd van triple A naar AA+.

De afwaardering is een gevolg van de overname van spoorweggroep Burlington Northern Santa Fe. Volgens S&P heeft de acquisitie een negatieve invloed op de traditioneel sterke liquiditeit van Berkshire Hathaway en brengt de investering een hoog risico met zich mee.

Berkshire bereidt momenteel een nieuwe obligatie-uitgifte voor om de aankoop ter waarde van 26 miljard dollar, ongeveer 18,8 miljard euro, te financieren.

Stabiel

S&P handhaaft wel zijn outlook voor Buffetts bedrijf. Deze is ‘stabiel’, wat betekent dat er voorlopig geen nieuwe bijstelling valt te verwachten.

Eerder verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de status van Berkshire al van AAA naar AA2, twee tredes onder de hoogste waardering.

Ook Fitch waardeerde het bedrijf af, van triple A naar double A, eveneens twee stappen lager. Fitch stipte daarbij aan zich zorgen te maken over de opvolging van Buffett, die inmiddels 79 is en de sleutelfiguur binnen Berkshire.