AMSTERDAM - Studenten die geld lenen naast de basisbeurs moeten worden aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat wil het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), schrijft De Telegraaf.

Het Nibud maakt zich zorgen over de grote schulden van studenten, gemiddeld 12.500 euro. Een BKR-registratie kan grote gevolgen hebben voor afgestudeerden die een woning of auto willen kopen of een telefoonabonement willen afsluiten.

Nu telt een studieschuld niet mee bij het aangaan van een hypotheek. Als de studieschuld bij het BKR geregistreerd staat wordt het krijgen van een lening een stuk moeilijker.

Steun

Als het plan doorgang zou vinden, krijgen zeker 131 duizend van de in totaal 650 duizend studenten een BKR-registratie.

Het Nibud krijgt steun voor het plan van BKR zelf, hypotheekverstrekkers en de Nederlandse Vereniging van Banken. Het doel is dat de dreiging van een BKR-registratie studenten afschrikt om een lening aan te gaan.

De Landelijke Studentenvakbond reageert in de krant geschokt op het plan. "Een BKR is niet het juiste middel. Straks zijn we klaar met studeren, vinden we een baan en kunnen we geen huis of auto meer kopen", zegt voorzitter Gerard van Oosterwijk. "Waarom voert de IB-Groep niet eerst een gesprek bij het aangaan van grote leningen."