FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag zoals verwacht de rente in de eurozone ongemoeid gelaten. Het belangrijkste rentetarief van de ECB staat sinds mei vorig jaar op het historisch lage niveau van 1 procent.

Een renteverhoging wordt pas verwacht als er duidelijk economisch herstel is in de eurozone. De ruim tachtig door persbureau Reuters ondervraagde economen hadden al unaniem voorspeld dat de ECB de rente nu nog niet zou wijzigen.

De Bank of England liet de rente donderdag eveneens onveranderd, op 0,5 procent.

Stimuleringsmaatregelen

ECB-president Jean-Claude Trichet licht het rentebesluit donderdag later op de middag toe tijdens een persconferentie. Daarbij zal vooral worden gelet op wat hij zegt over het terugdraaien van de omvangrijke stimuleringsmaatregelen en op eventuele uitspraken over de financiële moeilijkheden van Griekenland.

''Zoals verwacht is er niets gebeurd'', zei een analist van Commerzbank. De belangrijke besluiten zullen volgens hem in maart genomen worden. Dan maken de beleidsmakers mogelijk een strategie bekend over het afbouwen van economische stimuleringsmaatregelen.

Dat is voor centrale banken een groot dilemma. Wanneer dat te snel gaat, wordt het economisch herstel te hard afgeremd. Tegelijkertijd moeten de beleidsmakers wel de oplopende overheidstekorten aanpakken.