DEN HAAG - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ''verbaal alles'' geprobeerd om zicht te krijgen op de risico's rond de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Dat gebeurde in de wetenschap dat er bij DNB geen wettelijke mogelijkheden bestonden om iets anders te doen.

DNB-president Nout Wellink maakte dat donderdag duidelijk tegenover de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis. Met Wellink werd gesproken over de ondergang van Icesave, dat vele Nederlandse spaarders dupeerde.

Zorgen

DNB had zorgen over de situatie bij Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave, maar kreeg van de IJslandse toezichthouder alleen maar positieve signalen over de soliditeit van het bankwezen op het eiland.

Ondanks aandringen bleef actie van de IJslandse toezichthouder uit. Uiteindelijk viel de bank om. Wellink herhaalde de woorden van de voormalige directeur Toezicht bij DNB, Arnold Schilder, die zei zich voorgelogen te voelen.

Rapport

Wellink heeft kritiek op de manier waarop de Tweede Kamer het rapport heeft besproken waarin gekeken werd naar de rol van de centrale bank rond de ondergang van de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Dat rapport van de hoogleraren Adrienne de Moor en Edgar du Perron gaf een aantal partijen in het parlement aanleiding om flinke kritiek te leveren op de rol van DNB. Zo vonden PvdA, SP en Groenlinks dat Wellink te laat en te weinig doortastend zou hebben opgetreden.

Wellink benadrukte donderdag tegenover de commissie-De Wit dat er in het rapport alleen op een klein punt kritiek op DNB wordt geleverd. De harde kritiek vanuit het parlement had hem dan ook boos gemaakt. ''Het rapport is geschreven op Venus, de behandeling vond plaats op Mars'', aldus Wellink.

Al het nieuws rondom de het onderzoek naar de kredietcrisis