DUBAI - Dubai heeft donderdag met veel trots de vondst van een nieuw olieveld bekendgemaakt. Emir Mohammed bin Rashid al-Maktoum sprak van ''goed nieuws'' voor de bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten.

Over de omvang van het nieuwe veld voor de kust van Dubai is niets gemeld. De lokale krant Al Bayan vernam van bronnen uit de oliesector dat de vondst ''veelbelovend'' is. De olie bevindt zich in de buurt van een ander olieveld van het emiraat.

Dubai worstelt met een schuldenlast van tussen de 80 en 100 miljard dollar. In tegenstelling tot buurland Abu Dhabi beschikt het nauwelijks meer over olievoorraden. Tot voor kort werd geschat dat de laatste druppel binnen twintig jaar naar boven zou komen.

Zakenlui

Bij gebrek aan olie koos Dubai de afgelopen jaren voor een vlucht naar voren. Het emiraat investeerde fors in prestigieuze projecten om zakenlui en toeristen te trekken.

Daardoor zijn grote schulden ontstaan. Eind vorig jaar maakte het belangrijkste investeringsvehikel van Dubai bekend voorlopig geen schulden meer af te lossen.

Buitengaats

De Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai onderdeel van uitmaakt, beschikken over 's werelds op vier na grootste bewezen oliereserves. Abu Dhabi neemt daarvan 95 procent voor zijn rekening. De olie van Dubai bevindt zich vooral buitengaats. Daarnaast beschikt het nog over kleine gasvoorraden.

Bij de oplossing van de schuldencrisis heeft Dubai tot dusver vooral geleund op Abu Dhabi.