DEN HAAG - De parlementaire commissie die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis beleeft donderdag haar finale van de eerste ronde van openbare verhoren.

In twee blokken van twee uur worden achtereenvolgens president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) en minister Wouter Bos (Financiën) aan de tand gevoeld.

Voor Wellink is het de tweede keer. Afgelopen maandag kreeg hij tijdens zijn verhoor al vragen over het toezicht op de financiële sector en de rol van DNB in de kredietcrisis. Donderdag gaat het, vanaf 10 uur, naar verwachting over de overname van ABN Amro en de ontmanteling die daarop volgde en over de ondergang van de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Bos

Bos sluit van 13 tot 15 uur de drie weken van openbare verhoren af. Als minister van Financiën stond hij midden in de storm van de financiële crisis, die het uiteindelijk noodzakelijk maakte dat ABN Amro en Fortis Bank Nederland werden genationaliseerd en andere financiële instellingen miljardensteun kregen.

De commissie onder leiding van SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit komt eind maart of begin april met haar bevindingen over de eerste fase van het onderzoek. Daarin staan de oorzaken van de crisis centraal. Later dit jaar volgt het tweede deel, waarin gekeken wordt naar maatregelen van de overheid om de crisis te lijf te gaan.