WOERDEN - De omzet in de horecasector is in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar met 3,5 procent gedaald. Het is het zesde kwartaal op rij dat de horecabranche een omzetdaling voor de kiezen krijgt, zo maakte Horeca Nederland woensdag bekend.

Volgens de brancheorganisatie had de omzet nog steeds te lijden onder de economische crisis, maar ook het rookverbod en de slechte weersomstandigheden speelden de horecazaken parten.

De gemiddelde omzetdaling vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder was het sterkst in de hotel- en restaurantsector. In de grote steden was de omzetdaling nog groter dan in andere regio's in het land.

Personeel

Negen van de tien ondernemers overwegen maatregelen te nemen om het bedrijfsresultaat te verbeteren. De meest genoemde maatregelen zijn besparingen op energiekosten, inkoop, investeringen en personeel. Voor het eerste kwartaal dit jaar denkt de sector met 2,8 procent minder personeel toe te kunnen. Vooral restaurants hebben minder personeel nodig.

Voor de eerste drie maanden is de omzetverwachting ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder nog steeds 0,9 procent negatief. De restaurants zullen met een 1,5 procent lagere omzet nog het meest te lijden hebben. De hotelsector lijkt zich iets te herstellen met een verwachte omzetdaling van 0,3 procent.