AMSTERDAM - De uit de VS overgewaaide traditie van het uitdelen van variabele beloningen heeft de crisis verergerd. Dat vertelde Rijkman Groenink woensdag tegenover de Commissie de Wit, die de oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis in kaart probeert te brengen.

"De bonussen werden gebaseerd op de bruto-opbrengsten van de bank", aldus Groenink. De kosten werden daardoor niet betrokken bij de beloningen, zodat de bonussen de pan uitrezen.

Het werd voor ABN Amro in toenemende mate onmogelijk om toptalenten in Amsterdam aan het werk te houden, zei Groenink. "We hebben toen mensen overgebracht naar Londen, zodat die mensen een hogere, Londense beloning konden krijgen. Toen een aantal van deze mensen ook in Amsterdam kwam werken, leverde dat infectiegevaar op", aldus Groenink.

Resultaat

Bonussen leiden wat hem betreft wel tot extra resultaat. "Het is niet onlogisch om de beste mensen het meeste werk te laten doen. Deze mensen werken vaak tachtig uur per week, dat levert een hoop toegevoegde waarde op."

Volgens Groenink gingen ceo's steeds meer verdienen omdat handelaren en 'dealmakers' hun loon zagen stijgen. "Je kan zo iemand niet in de top van je bedrijf opnemen en zeggen, lever maar een deel van je salaris in."

Woest

Groenink zegt de verzilvering van zijn aandelen en opties na de overname van ABN Amro zelf "met een zekere mate van woestheid geaccepteerd". "Ik heb nooit om deze overname gevraagd, wij wilden in zee met Barclays, daar was het beloningsbeleid heel anders verlopen." Groenink verdiende in totaal 26 miljoen euro met de overname.