DEN HAAG - ABN Amro heeft in 2000 overwogen om particuliere beleggers niet te laten deelnemen aan de beursgang van internetaanbieder World Online.

De belangstelling van institutionele beleggers was zo groot dat dat ook kon, zei voormalig ABN-bestuurder Wilco Jiskoot woensdag tegen de parlementaire commissie-De Wit, die de oorzaken van de kredietcrisis onderzoekt. Jiskoot was als zakenbankier bij de beursgang betrokken.

Exces

De commissie ondervroeg Jiskoot over World Online als voorbeeld van een exces in het zakenbankieren. Met de kennis van nu was het beter geweest dat alle aandelen bij grote beleggers waren geplaatst, zei hij. ''Maar dan hadden we gelijk de Vereniging van Effectenbezitters op ons dak gehad.''

De beursgang van World Online liep op een flop uit. De aandelenkoers raakte in een glijvlucht nadat bleek dat oprichter Nina Brink voor de beursgang voor een lage prijs haar aandelen had verkocht. In november vorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat World Online en de begeleidende banken ABN Amro en Goldman Sachs beleggers hadden misleid.

Obama

Volgens Jiskoot kan het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om het risicovolle zakenbankieren weer te scheiden van het bankieren voor particulieren, bij toepassing in Nederland tot ''levensgevaarlijke'' situaties leiden.

Jiskoot wees erop dat grote bedrijven in Nederland niet gediend zijn bij kleinere banken. ''Als je straks geen bank meer hebt om transacties te doen, wie gaat het dan wel doen? '', zo vroeg hij zich af. ''Bedrijven gaan absoluut risico's lopen. Dat heeft ook consequenties voor de economie.''

Minister Bos (Financiën) heeft juist zijn steun betuigd aan het bankenplan van Obama. Bos heeft in de aanpak van de kredietcrisis al diverse keren gepleit voor een splitsing tussen 'durfbanken' en 'veilige banken'. Door risicovolle beleggingen met spaargeld te verbieden, kan volgens hem worden voorkomen dat de staat en belastingbetaler met hoge kosten worden opgezadeld als grote banken omvallen.

Dealmaker

Jiskoot was als dealmaker van ABN Amro betrokken bij grote transacties in het Nederlandse bedrijfsleven. Zo was hij in 2003 betrokken bij de redding van Ahold, toen het supermarktconcern dreigde om te vallen na de bekendmaking van onregelmatigheden in de boekhouding.

Jiskoot is kritisch op voorstellen om zakenbankiers een hoger basissalaris te geven in plaats van bonussen. Volgens hem lopen de kosten van banken daardoor op.

Basissalaris

Volgens de ex-ABN-bestuurder is het beter om bankiers een relatief laag basissalaris te geven, met een bonus die over een periode van vier tot vijf jaar wordt uitgekeerd. Vertrekt de werknemer eerder, dan is hij de bonus kwijt, zo bepleitte Jiskoot.

Ook is hij voorstander van een mogelijkheid om uitgekeerde bonussen terug te halen als blijkt dat de bankier in de jaren erna slecht presteert.

Zie ook: dossier Onderzoek kredietcrisis