AMSTERDAM - Het AD meldt dat honderden bouwbedrijven dreigen om te vallen door het winterweer. Bedrijven die buiten werken, zoals metsel-en voegbedrijven en dakdekkers, kunnen al sinds half december niet meer werken maar moeten hun personeel wel doorbetalen.

Honderden bedrijven kunnen sinds half december niet meer bouwen en vallen om als het nog een week blijft vriezen. Ze zijn namelijk verplicht hun personeel door te betalen, zegt de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (ANBI) woensdag in het AD.

De hele bouwsector is al verzwakt door de economische crisis, maar deze problemen spelen vooral bij bedrijven die buiten werken. Het gaat dan om voegers, dakdekkers en metselaars. In het noorden en oosten zijn de bedrijven er het slechtst aan toe omdat het daar al langer vriest.

Ontslagregels

De ANBI heeft minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) in januari al gevraagd de ontslagregels bij vorst te versoepelen. De regel dat ze bij vorst moesten doorbetalen zou uit de tijd komen dat de bouwbedrijven samen een risicofonds voor dit soort problemen hadden.

Dat fonds is door de bedrijven zelf afgeschaft. De bedrijven die nu de dupe zijn zouden weinig invloed op dat besluit hebben gehad.

In het AD stelt FNV Bouw dat de bedrijven er zelf voor kozen het risico op eigen houtje te regelen. Nu worden de risico's volgens vooriztter John Kerstens eenzijdig bij de werknemers gelegd. Ook Bouwend Nederland vindt dat het risico bij de ondernemers moet liggen.