ROTTERDAM - De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is afgelopen jaar met 8,1 procent gedaald. Dat blijkt uit definitieve cijfers, die het Havenbedrijf Rotterdam dinsdag bekendmaakte. Eind vorig jaar ging het Havenbedrijf nog uit van een daling van 8,5 procent.

Vooral de kleinere daling van de invoer van ruwe aardolie maakte het resultaat minder slecht dan verwacht. De totale goederenoverslag kwam uit op 387 miljoen ton. De overslag van ruwe aardolie daalde met 4 procent, terwijl eerder nog rekening werd gehouden met een min van 6 procent.

De overslag van ertsen en schroot werd het zwaarst getroffen. Van die goederen werd bijna de helft minder overgeslagen in 2009. Het percentage bleef nagenoeg gelijk aan het cijfer van vorig jaar.

Daling

De laatste dertig jaar was er slechts één keer sprake van een grotere daling (9 procent). Dat was in het begin van de jaren tachtig.

De overslagcijfers, die aangeven hoe de transportsector er in Nederland voor staat, vielen het Havenbedrijf desondanks mee. Eerder ging het bedrijf nog uit van een daling van 10 procent.