AMSTERDAM - Politici in Europa moeten afstappen van hun focus op ''het vragenuurtje van morgen'' en meer doordrongen raken van de veranderingen in de wereld en de gevolgen daarvan voor Europa.

Alleen op deze manier kan Europa de veranderingen bewerkstelligen die noodzakelijk zijn om in de toekomst nog economisch mee te tellen en de Europese 'way of life' te behouden.

Dat zei dinsdag Hans Wijers, topman van chemiebedrijf AkzoNobel, bij de presentatie van een lijst met aanbevelingen die is opgesteld door de European Round Tabel of Industrialists (ERT). De ERT is een gezelschap van topmensen van meer dan vijftig grote Europese bedrijven, zoals Shell, Total, Nokia, Volvo, Philips, Siemens en AkzoNobel.

Een club met circa 2,6 miljoen werknemers en een omzet van 1600 miljard euro.

Europa

Het rapport van dinsdag is een ''call for action aan iedereen die er toe doet in Europa'', aldus de bestuursvoorzitter van AkzoNobel. Europa moet nu de slag slaan om niet onder de voet te worden gelopen door opkomende economieën die minder zwaar getroffen zijn door de financiële crisis. ''De kans dat Europa anders over de rand van de tafel valt, is groot'', aldus Wijers.

Snel oplossen van de problemen in de financiële sector en zich richten op duurzaam ondernemen, klimaat, een open Europese markt en innnovatie. Dat zijn op kortetermijndoelstellingen waar Europa voor staat, vindt de ERT.

Politiek

De belangrijkste boodschap van de Europese bedrijfstop is politiek. Europa moet meer met één stem gaan praten en ''de heilige koeien over besluitvorming offeren'', benadrukt Wijers. Nationale regeringen moeten bevoegdheden overlaten aan de Europese Unie. ''We hebben nu een nieuwe Commissie, een nieuw (EU-)verdrag. Geef hen meer steun'', aldus de AkzoNobel-topman.

Zo moet de Europese vertegenwoordiging in het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank gezamenlijk worden geregeld. ''Europa heeft in totaal 500 miljoen consumenten met een hoog gemiddeld inkomen. Dat legt pas gewicht in de schaal''.

Veranderingen

Maar hoe brengt je eenheid in het Europese kippenhok? ''Wij zijn nu erg met onszelf bezig. Politieke leiders moeten zich minder gaan afvragen 'wat gebeurt er in Den Haag', maar meer kijken naar de wereld en doordrongen raken van het idee dat veranderingen nodig zijn. Wij willen als ERT niet somberen'', aldus Wijers.

''Maar juist een inspirerende boodschap uitdragen. Laten we als Europa de wereld verrassen''.