AMSTERDAM - De huizenprijzen zullen in de loop van 2011 weer op het niveau belanden van het piekjaar 2008. Dat stelt hoogleraar Real Estate Valuation Marc Francke van de Universiteit van Amsterdam.

In 2008 werd historisch gezien het voorlopig hoogtepunt op de Nederlandse huizenmarkt bereikt. Dit jaar zullen woningen een procentpunt duurder worden, zo voorspelt Francke, om in 2011 verder aan te trekken.

"De prijzen zullen niet meer stijgen met de percentages van soms wel tien procent die we in de jaren negentig zagen. Het zal eerder tussen de nul en drie procent uitkomen", aldus de hoogleraar die zich baseert op een econometrisch model dat de woningprijsontwikkeling vanaf 1970 verklaart op basis van vraag- en aanbodfactoren.

Hypotheekrenteaftrek

Er is, gelet op factoren als inflatie, rente, inkomen en vermogen, geen sprake van overwaardering op de koopwoningmarkt. De verwachtingen zijn gebaseerd op de instandhouding van de hypotheekrenteaftrek. Als die op de schop gaat, zullen de huizenprijzen vermoedelijk dalen.

Francke is het eens met de stelling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die beweert dat de Nederlandse huizenmarkt opkrabbelt. "De daling is achter de rug, maar het herstel verloopt wel heel voorzichtig, erg in de marge."

NVM

Uit recente cijfers van de NVM bleek dat in het laatste kwartaal van vorig jaar de prijs van een gemiddelde koopwoning minder hard afnam dan in voorgaande kwartalen. De huizenprijs daalde met twee procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. In het derde kwartaal bedroeg de daling nog 4,9 procent.

De NVM verwacht dat de prijzen dit jaar stabiliseren. De verbetering van de huizenmarkt heeft voor een deel te maken met de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie, waardoor mensen eerder tot aanschaf van een woning overgaan.