AMSTERDAM - Nederland heeft Duitsland gevraagd of op een daar opgedoken gestolen cd met Zwitserse bankgegevens ook informatie over Nederlandse zwartspaarders staat. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst dinsdag.

Maandagochtend doken berichten op dat een voormalig medewerker van een Zwitserse bank de gestolen cd aan de Duitse regering heeft aangeboden.

De regering zou overwegen de cd voor enkele miljoenen te kopen, omdat dat geld snel terug te verdienen is door de zwartspaarders die op de cd staan alsnog belasting te laten betalen.

Liechtenstein

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke situatie speelt. In 2008 betaalde de Duitse inlichtingendienst BND een voormalig medewerker van een bank in het dwergstaatje Liechtenstein tussen de vier en vijf miljoen euro voor een cd met veertienhonderd namen van vermeende belastingontduikers.

Daar zaten zeshonderd Duitsers bij. De informatie leidde in Duitsland tot meer dan honderd invallen. Ook in minstens zeven andere landen leidde de cd tot onderzoeken.

Onderzoek

Door de informatie op de cd begon in Nederland een onderzoek naar negentien particulieren en twee bedrijven in Nederland. Gegevens van banken in landen met een bankgeheim zijn gewild, omdat deze banken vaak worden gebruikt om belasting te ontduiken.

De discussie of je 'boeven met boeven' mag vangen speelt naast Duitsland ook in Nederland. Hoogleraar fiscale economie Leo Stevens zei op Radio 1 dat de rechtstaat 'naar de knoppen' gaat als dit te snel wordt gedaan.

Wel wees hij erop dat de Hoge Raad in de jaren negentig heeft bepaald dat het gebruik van dergelijke informatie is toegestaan.