AMSTERDAM - De omzet uit de wereldwijde verkoop van halfgeleiders is afgelopen jaar met negen procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Semiconductor Industry Association (SIA).

In 2009 leverde de verkoop van chips in totaal 226,3 miljard dollar (162 miljard euro) op, tegen 248,6 miljard dollar (178 miljard euro) een jaar eerder.

De daling is kleiner dan verwacht. Eerder ging de SIA uit van een daling met 11 procent tot 219,7 miljard dollar (157,3 miljard euro).

Groei

In 2010 zal de omzet uit halfgeleiderverkopen weer groei laten zien, verwacht de associatie. "Met een verbetering van het consumentenvertrouwen en tekenen van economisch herstel over de wereld is de halfgeleiderindustrie goed gepositioneerd voor groei in 2010", aldus voorzitter George Scalise.

Eerder deelde de SIA al zijn prognoses met de markt voor dit en volgend jaar. In 2010 zal de omzet naar verwachting toenemen met 10,2 procent, om in 2011 met 8,4 procent te groeien.

"In 2010 zal de verkoop van het aantal computers en mobiele telefoons - samen goed voor zo'n 60 procent van de totale consumptie van halfgeleiders - groeien met 10 procent tot 15 procent, waarmee een solide platform wordt geboden voor chipverkopen”, zegt Scalise. "Wij zien ook de effecten van een herstel in de zakelijke sector en we geloven dat deze trend zal doorzetten."

Aanjagers

Daarnaast noemt de SIA China en India als aanjagers voor de vraag naar halfgeleiders. Naast de aankoop van consumentenproducten zoals mobieltjes en computers, blijven beide landen investeren in vaste lijn en draadloze netwerken.

Deze investeringen in infrastructuur creëren een vraag naar een breed assortiment halfgeleiderproducten, aldus de SIA.