TOKIO - Het nieuwe managementteam van de Japanse luchtvaartmaatschappij JAL begint met een schone lei bij gesprekken met buitenlandse branchegenoten om nieuwe samenwerkingsvormen te onderzoeken. Dat brachten zij maandag naar buiten.

JAL vroeg vorige maand faillissement aan. American Airlines en Delta Air Lines strijden om een belang in de maatschappij om zo samen te kunnen werken op verschillende routes. JAL heeft 26 miljard dollar aan schulden. De maatschappij ontslaat bijna 16.000 mensen en zet het mes in het netwerk aan routes.

Tot nu toe zag het ernaar uit dat Delta, net als Air France-KLM lid van de Skyteam-alliantie, de beste papieren had. Maar volgens het nieuwe management staan zij ''neutraal'' tegenover wie de nieuwe partner wordt.

Delta en zijn partners hebben een pakket ter waarde van 1 miljard dollar beschikbaar gesteld voor JAL. American Airlines, dat wil dat JAL lid blijft van de One World-alliantie met onder andere British Airways en Qantas, heeft daar 1,4 miljard dollar aan investeringen voor over.