DEN HAAG - President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank wil, anders dan minister Wouter Bos van Financiën, dat de aansprakelijkheid van zijn instelling wordt beperkt.

Het huidige systeem waarbij DNB aansprakelijk gesteld kan worden voor schade ''is een probleem'', aldus Wellink maandag tegenover de commissie-De Wit.

Vorige week vroegen CDA, VVD en SP minister Wouter Bos van Financiën nog om de aansprakelijkheid van DNB te beperken. Bos vindt dat niet nodig en stelde dat DNB en ook de andere toezichthouder AFM geen enkele druk ondervinden van het huidige systeem.

Geld binnenhalen

Maar Wellink uitte zich daarover maandag heel anders. Hij waarschuwde voor mensen die ''proberen geld binnen te halen'' door bij een rechter een claim neer te leggen tegen een toezichthouder. Zo dreigde TCI, de activistische aandeelhouder die met zijn gedrag de verkoop van ABN Amro inluidde, DNB met een claim van 10 miljard euro als Wellink de verkoop van ABN zou tegenhouden.

Als een claim wordt toegewezen, betaalt de staat en dus de belastingbetaler ervoor. Wellink wil dat Nederland zich met een regeling van aansprakelijkheid aansluit bij ''bijna alle landen''.

Kern is dat de toezichthouder niet aansprakelijk is, behalve in gevallen van opzet en grove schuld.

Al het nieuws over het onderzoek naar de kredietcrisis