HANGZHOU - De Chinese autofabrikant Zhejiang Geely wil voorkomen dat het degelijke imago van het Zweedse Volvo beschadigd raakt en is geenszins van plan om de productie over te plaatsen naar China.

''We willen niet het imago krijgen van een luxe auto die in een derdewereldland wordt geproduceerd. We willen het imago houden van een luxe Europees merk, dat eigendom is van een Chinees bedrijf'', zei Geely-bestuurder Freeman Shen maandag in de Britse zakenkrant Financial Times.

Het ruim tachtig jaar oude Zweedse bedrijf is al decennia een toonbeeld van veiligheid en degelijkheid.

Overname

Geely staat op het punt Volvo over te nemen van het Amerikaanse autoconcern Ford. De deal met de Chinezen wordt naar verluidt op 14 februari getekend.

Volvo heeft wereldwijd 22.000 mensen in dienst, waaronder 16.000 in Zweden. De overname heeft bij de vakbonden de vrees opgeroepen dat er banen geschrapt zullen worden. Ford, dat Volvo in 1999 overnam, zette het Zweedse bedrijf in 2008 weer in de etalage.

Geely zou ongeveer 2 miljard dollar neertellen voor Volvo, aanzienlijk minder dan de 6,5 miljard dollar die Ford in 1999 overmaakte aan de Volvo Group.