DAVOS - De Zwitserse bondspresident Doris Leuthard heeft buitenlandse regeringen zondag gewaarschuwd geen geld te betalen voor vertrouwelijke informatie over spaarders met Zwitserse bankrekeningen.

 ''Dat is zaken doen met criminelen. Dat is tegen de wet'', zei ze bij het World Economic Forum in Davos.

Ze reageerde daarmee op berichten in Duitse media dat een informant de Duitse belastingdienst de gegevens van 1500 spaarders met een Zwitserse rekening heeft aangeboden voor 2,5 miljoen euro. Met de gegevens zou de fiscus 100 tot 200 miljoen euro aan ontdoken belastingen alsnog kunnen binnenhalen. Het zou vooral om rekeninghouders van UBS, de grootste bank van het land, gaan.

Duitsland

Duitse politici reageerden verdeeld op de berichten. De economisch woordvoerder van regeringspartij CDU vergeleek het aanbod met heling. Oppositiepartij SPD toonde zich minder terughoudend. Volgens de financieel expert van die partij moet Duitsland net zo handelen als in 2008, toen geheime informatie over Duitse spaarders met rekeningen in Liechtenstein werd gekocht.

De kwestie dreigt een nieuwe klap uit te delen aan het Zwitserse bankgeheim, dat afgelopen jaar zwaar onder vuur is komen te liggen. Afgelopen week legde de Zwitserse regering nog een ruzie bij met Frankrijk, dat gegevens had gekregen over drieduizend Franse spaarders. De Fransen beloofden de Zwitsers inzage in de gegevens en zegden toe de informatie niet te delen met andere landen.

UBS

Vorig jaar sloot de Zwitserse regering een akkoord met de Verenigde Staten om gegevens van Amerikaanse rekeninghouders van UBS over te dragen. Deze overeenkomst kwam vorige week echter onder druk te staan door een uitspraak van een Zwitserse rechter.

De Zwisterse minister van Justitie Eveline Widmer-Schlumpf waarschuwde dat de internationale ruzies over de bankgegevens van UBS het voortbestaan van de hele bank bedreigen. ''De acties van UBS in de Verenigde Staten zijn een probleem. Niet alleen omdat ze strafbaar zijn, maar ook omdat ze alle andere activiteiten van de bank bedreigen'', zei ze in de Zwitserse krant Le Dimache Matin.