DAVOS - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werkt aan een miljardenfonds dat landen moet helpen de wereldeconomie duurzamer te maken en de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden.

Dat zei IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zaterdag op het World Economic Forum in Davos.

Volgens Strauss-Kahn is een originele oplossing nodig, omdat ontwikkelingslanden niet over de middelen beschikken om klimaatverandering te bestrijden, terwijl de schuldenlast van rijke landen te hoog is opgelopen om bij te springen. Over enkele jaren zou ongeveer 100 miljard dollar per jaar beschikbaar moeten zijn om de klimaatproblemen aan te pakken.

Oplossing

Volgens Strauss-Kahn moet het nieuwe groeimodel voor de wereld er een met een lage uitstoot van vervuilende gassen worden. Pogingen om zover te komen mogen niet stuklopen op de financiering, stelde hij. ''Ik kan me niet voorstellen dat we geen oplossing hebben voor dit enorme probleem.''

Het IMF brengt binnen enkele weken een rapport uit met voorstellen voor de financiering van het groene fonds. Een van de mogelijkheden daarbij is een extra uitgifte van zogenoemde speciale trekkingsrechten (SDR's), de eenheid die het IMF gebruikt in het betalingsverkeer met zijn lidstaten. Landen kunnen SDR's onderling verhandelen en op die manier omzetten in harde valuta.