BUENOS AIRES - De baas van de Argentijnse centrale bank, Martin Redrado, heeft zijn ontslag ingediend.

Zijn besluit volgt na een wekenlange ruzie met president Cristina Kirchner over haar eis om tegoeden van de centrale bank te gebruiken voor het aflossen van staatsschulden.

Redrado besloot eerder deze maand al te stoppen met werken, maar trad niet af. Hij zei nu tevreden te zijn met de werkzaamheden die hij heeft verricht. Kirchner wilde de centralebankpresident al per decreet ontslaan.

Staatsobligaties

De Argentijnse president vroeg Redrado om 6,5 miljard dollar (4,7 miljard euro) uit de buitenlandse valutareserves van de centrale bank ter beschikking te stellen. Daarmee moeten staatsobligaties worden afgelost, waarvan de verplichtingen later dit jaar aflopen.

Volgens Kirchner verbetert dit de positie van Argentinië op de internationale financiële markten, maar haar stap leverde veel kritiek op van centrale bankiers in andere delen van de wereld, onder wie Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB).

Redrado heeft altijd gewaarschuwd dat gebruikmaking van de reserves voor de aflossing van de staatsschulden tot claims van schuldeisers zouden leiden die veel geld verloren toen Argentinië in 2001 bijna failliet ging.