DEN HAAG - Alleen nog maar elektronisch aangifte kunnen doen van de uitvoer van goederen: per 1 februari moet de transportsector eraan geloven, als alles goed gaat. Met man en macht werkt de douane dit weekeinde aan de volledige digitalisering van het aangiftesysteem.

Tot nu toe kon de transportsector zowel elektronisch aangifte doen, via het zogenoemde Export Control System (ECS) van de douane, als op papier. Van de laatste mogelijkheid werd nog maar weinig gebruikgemaakt, aldus een woordvoerder van de douane. ''Verschillende bedrijven maakten nog wel gebruik van een papieren manifest, waar gegevens over de lading op staan.''

Door de elektronische aangifte te verplichten, hebben douane en bedrijven beter zicht op de uit te voeren goederen. Bovendien is de informatie over de uitvoer sneller ter plaatse, zowel bij de douane als bij het bedrijf dat de goederen uitvoert. Voor ondernemingen betekent het bovendien dat zij hun financiële administratie met betrekking tot de uitvoer sneller op orde hebben.

EVO

Verladersorganisatie EVO is voorstander van het nieuwe systeem, maar is nog wel terughoudend. ''Het afgelopen jaar zagen we dat ECS af en toe uit de lucht ging en dat is rampzalig als het alleen maar elektronisch kan'', aldus Godfried Smit, beleidsadviseur internationale handelszaken van EVO.

De douane werkt samen met een aantal bedrijven om de digitalisering te testen. ''Het systeem gaat eerst offline en wordt daarna weer opnieuw opgestart. Een hele operatie'', aldus een woordvoerder van de douane. Daardoor kunnen bedrijven in het weekeinde een tijd lang geen elektronische aangifte doen. Zondag in de loop van de dag zou het systeem weer operationeel moeten zijn.