TOKIO - De hoogste baas van de Japanse autofabrikant Toyota heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden voor de wereldwijde terugroepactie die zijn concern in gang heeft moeten zetten.

''Wij betreuren het zeer dat wij klanten ongerust hebben gemaakt'', zei Akio Toyoda tegen de Japanse radiozender NHK.

Eerder deze week bleek dat miljoenen auto's van Toyota mogelijk problemen hebben met het gaspedaal. Het concern gaat in Europa 1,8 miljoen auto's van verschillende bouwjaren naar de garage terugroepen. In Nederland zijn 95.000 auto's bij deze actie betrokken, zo verklaarde Toyota Nederland vrijdag.

Verklaring

Topman Toyoda verklaarde dat Toyota nu nog bezig is om alle feiten te verzamelen. Daarna komt ''zo snel mogelijk'' een verklaring die zorgen bij klanten moet wegnemen, zo zei hij.

Toyota Nederland verklaarde vrijdag dat ''sommige gaspedaalmechanismen kunnen verslijten''. Daardoor kan het moeilijker worden het gaspedaal in te drukken en het pedaal kan langzamer terugkomen naar de normale positie. In het ergste geval blijft het gedeeltelijk hangen, aldus het bedrijf.

De terugroepactie kan voor Toyota imagoschade betekenen. Het Japanse concern had altijd een sterke reputatie als het gaat om betrouwbaarheid van zijn auto's. Het bedrijf moet nu meer auto's terugroepen dan de 7,8 miljoen die het in 2009 verkocht.

PSA

De problemen bij Toyota hebben ook gevolgen voor autofabrikant PSA. Het Franse concern, bekend van de merken Peugeot en Citroën, maakte zaterdag bekend dat het auto's moet terugroepen die zijn gemaakt in een Tsjechische fabriek die wordt gedeeld met Toyota. Volgens een PSA-woordvoerder gaat het om minder dan 100.000 daar geproduceerde Peugeots 107 en Citroëns C1, die praktisch identiek zijn met de Toyota Aygo.

Een Japanse krant meldde zaterdag dat Toyota in maart 2007 al klachten in de Verenigde Staten had ontvangen over het euvel. Het bedrijf heeft zelf gezegd pas sinds eind 2009 op de hoogte te zijn van de problemen.