DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Cultuur) heeft vrijdag onderzoek aangekondigd naar de invloed van het e-boek op de boekenmarkt.

De boekensector staat volgens hem aan de vooravond van een digitaliseringsgolf. Het gewone boek heeft nog wel een ijzersterke positie, maar het elektronische boek heeft zich het afgelopen jaar ontwikkeld als een serieus alternatief.

Een onderzoek moet uitwijzen of een vaste prijs voor het e-boek, dat nu nog buiten de wet valt, wenselijk is.

Boekenprijs

Plasterk doelt op de wet op de vaste boekenprijs, die vijf jaar oud is en die volgens hem goed werkt. Het aantal boekwinkels is stabiel gebleven, al is het aanbod in een deel wel versmald. Daar staat tegenover dat het aantal internetboekhandels met een breed assortiment is gestegen.

Verder heeft de minister besloten dat uitgeverijen en boekhandels hun personeel en auteurs weer boeken met een reductie van 40 procent mogen verkopen. Deze 'collegiale korting' verdween met de komst van de vaste boekenprijs.

Vakkennis

Maar omdat in andere bedrijfstakken dit soort regelingen gemeengoed zijn en korting ook de vakkennis en belezenheid bevordert, heeft Plasterk de hand over het hart gestreken.

Ten slotte verdwijnt de vaste prijs voor geïmporteerde bladmuziek, omdat het doorberekenen van wisselkoersschommelingen een hoop werk is.