DEN BOSCH/ROERMOND - Hoofdverdachte Frans O. in de fraudezaak van het failliete Helmondse beleggingsbedrijf komt vrijdagmiddag vrij.

De rechtbank in Den Bosch heeft zijn zogenoemde faillissementsgijzeling opgeschort, bevestigde een woordvoerster desgevraagd.

De rechtbank heeft geoordeeld dat O. inmiddels voldoende meewerkt aan de afwikkeling van het faillissement van Easy Life. Als bijzondere voorwaarde is opgelegd dat hij blijft meewerken.

Verbazing

Het geschorste voorarrest in de strafzaak tegen de 51-jarige Helmonder ging vorige week naadloos over in gijzeling. Na afloop van de stafzitting werd Frans O. tot zijn verbazing naar een andere zittingzaal gebracht waar rechters daartoe besloten, omdat hij volgens de aanwezige curatoren van Easy Life niet meewerkte aan hun onderzoek.

Advocaat Mark Teurlings van Frans O. is laaiend over de gang van zaken omdat hij voor die zitting niet was uitgenodigd, terwijl hij kon aantonen dat zijn cliënt wél meewerkt. Teurlings spreekt over pesterijen en machtsmisbruik.

De reeds geplande rechtszaak over definitieve opheffing van de faillissementsgijzeling gaat donderdag ook gewoon door, kondigde hij aan.

Advocaat

De rechtbank in Den Bosch liet weten dat het standpunt van de verdediging vorige week bekend was en dat er toen geen verplichting bestond om de advocaat op te roepen.

Justitie verdenkt Frans O. en drie (ex-)directeuren van miljoenenoplichting van beleggers van Easy Life. Van ruim 42 miljoen euro die beleggers betaalden, werd slechts 7,5 miljoen euro geïnvesteerd. Medeverdachte John W. kwam vorige week al tijdelijk vrij.

De curatoren weigeren op vragen van de pers in te gaan.