AMSTERDAM – IJsland is wereldleider op het gebied van de beheersing van milieuvervuiling en de omgang met zijn natuurlijke bronnen, zo blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteiten Yale en Columbia.

Het door de crisis geplaagde land scoort 93,5 van de 100 te behalen punten. Ook Zwitserland, Costa Rica en Zweden zijn hoog op de lijst terechtgekomen.

Nederland is met 66,4 punten 47ste op de 163 landen tellende lijst. Togo, Angola, Mauritanië, Centraal-Afrikaanse Republiek en Sierra Leone vormen de vijf hekkensluiters. De landen zijn vanwege armoede niet in staat te investeren in milieu en beleid.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten brengen het er met een 61ste positie aanmerkelijk slechter vanaf dan andere geïndustrialiseerde landen, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk (14de), Duitsland (17de) en Japan (20ste). Meer dan 20 EU-landen verslaan de Verenigde Staten.

De onderzoekers tekenen daarbij wel aan dat de huidige ranglijst gebaseerd is op gegevens van voor 2009 en dus niet de recente politieke activiteiten van de regering-Obama weerspiegelt.

Groei

Onder de opkomende economieën presteren Brazilië en Rusland beter dan China en India. De laatste twee zouden meer last hebben van de druk die snelle economische groei op het milieu legt.

Het onderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd, bepaalt de rangorde op basis van 25 factoren in categorieën als luchtkwaliteit, bosbeheer en klimaatverandering.